הטרגדיה הכלכלית כתוצאה מנגיף הקורונה
18.03.20 / 17:32
רואת החשבון רוית דוד מאשדוד טוענת כי התפרצות נגיף הקורונה בישראל תפסה את מקבלי ההחלטות לא מוכנים, זאת על אף שכבר הכל ידעו את המשמעויות הכלכליות הכרוכות בהתפרצותו של הנגיף, עוד בטרם הגיע לישראל. רוית: "מצופה היה ממקבלי ההחלטות להיערך בהתאם"
לפני כחודשיים נודע לי ש"קורונה" היא לא רק בירה. התחילו להגיע תמונות מסין הנצורה-מדובר בווירוס מדבק במיוחד שהוביל לסגר בארץ השמש העולה. הסגר הוביל מיד, זה ברור, למערבולת כלכלית.
אפילו לי, הקטנה והלא אחראית על כ-9 מיליון אזרחים, היה ברור שהצרה הזו עומדת בביקורת הדרכונים בנתב"ג ואוטוטו כניסתה לארץ תהיה עובדה מוגמרת.
והצרה הזו פה, זה ברור. חשבתי שאת אף אחד זה לא הפתיע - אבל נראה שאת הפקידות העליונה במדינה, מה שנקרא "מקבלי ההחלטות", זה ממש תפס לא מוכנים.
כמובן שקיים הפן הבריאותי, לא ארחיב בנושא כי אני ממש לא מבינה בתחום. רק אומר שכולנו כבר מדקלמים מי הן קבוצות הסיכון, שאסור להתחבק, ללחוץ ידיים, חובה להתעטש למרפק ומומלץ להסתובב עם טישו בכיס.
חלילה, אינני מזלזלת וברור לי כי מדובר בווירוס שאין לו תרופה וכבר גבה את חייהם של אלפי אנשים בעולם. אבל ברשותכם ארחיב על הפן הכלכלי...
ובכן, מדובר בקטסטרופה!
משפטים של פוליטיקאים חובבי אולפנים כמו: "אנחנו מדינה חזקה כלכלית", "מתחילת השנה נוצר עודף תקציב של מיליארדים", "ערבויות המדינה נמצאות בהיקפים נמוכים יותר מהמגבלות" – לא רק שהם לא ברורים לאזרחים רבים, לעניות דעתי גם חלקם לא נכונים. אך הכי חשוב, הם לא מסייעים לאף אחד לגמור את החודש.
כאזרחים, ידנו כבולות. אפילו לצאת לרחובות להפגין כבר אי אפשר. מצופה היה ממקבלי ההחלטות להיערך בהתאם – להכין תוכניות עבודות שונות בהתאם להתפתחות המחלה בארץ ולתרחישים השונים של משרד הבריאות.
מצופה היה מרוה"מ ומפקידי האוצר לפעול לפי אותן תוכניות באופן כזה שיפגע כמה שפחות במשקי הבית בישראל. אבל לא, הרי אנחנו באירוע "מתגלגל".
עשרות אלפי אנשים הוצאו לחל"ת - אומנם חלקם זכאים לקבל דמי אבטלה ובפועל הורחבו תנאי הזכאות, אבל מה יקרה שתסתיים החל"ת? האם לכולם יהיה מקום עבודה לחזור אליו (רמז: לא), האם אלו שלא יחזרו לעבוד יוכלו להמשיך לחתום אבטלה?
ומה עם בעלי העסקים הקטנים? זו שאלת השאלות. העתיד הכלכלי שלהם לוט בערפל.
דוגמא קטנה לחוסר המוכנות של מקבלי ההחלטות: ב-16 לחודש היה על עצמאיים לשלם לרשויות מע"מ, מס הכנסה וביטוח לאומי. אלו הן הוצאות כבדות לבעל עסק. רק ב-15 לחודש, יום לפני מועד התשלום החוקי, הואילו בטובם אותם מקבלי החלטות להודיע כי תשלום המע"מ (בלבד) נדחה.
יש לי לקוחות, בעלי מסעדות ותחומי פנאי נוספים שלא הצליחו להירדם בלילה, לקוחות שהתלבטו אם לשלם את השכ"ד לבעל החנות או לשלם למס הכנסה. בינתיים הודיעו על דחיית תשלום נוספת למע"מ. נגיד שזה יעזור, נגיד.
למה לא להודיע על דחיית תשלומים שבוע לפני ולמנוע חוסר שעות שינה מאנשים? למי מחכים?
דוגמא נוספת: מענק חד פעמי לעצמאיים בסך 6,000 ₪. קבלו אותו במחיאות כפיים סוערות!
כבר יותר משתי יממות שאותם מקבלי החלטות מספרים עליו בגאווה בכל אולפן ולכל מיקרופון שנקלע בדרכם. אם נתעלם רגע מהעובדה שמדובר בסכום שהוא לדעתי לעג לרש (מה גם שמדובר בסכום מקסימלי), הרי שבכל זאת מדובר בהכנסה וכמובן שעדיפים 6,000 ₪ בבנק ממינוס בחשבון שילך ויגדל עם הורדת הצ'קים שנתנו בעלי העסקים לספקים וגם לרשויות המס.
אך אנא דעו, נכון לכתיבת שורות אלה, טרם יצאה הוראת שעה בעניין ולא ברור עד הסוף מי יהיה זכאי? איך יוכלו אותם בעלי עסקים לקבל את המענק? למשרד האוצר הפתרונים. כנראה שזה מאוד מסווג שהוא לא מעוניין לשתף אותנו.
אה, נכון, יש גם את הלוואות בערבות מדינה - נכון לעכשיו כלי לא יעיל. רק מהבירוקרטיה מול הבנק אנשים השתגעו. ומה לגבי מנגנון פיצוי לאותם נפגעים כלכלית? נכון לעכשיו זה אפילו לא על שולחן הממשלה ולכן לא ברור איך יהיה ואם בכלל.
נכון, העיקר הבריאות. אבל מנהיגות אמתית ותכנון קדימה עוד לא הרגו אף אחד.
הכותבת היא רו"ח, בעלת משרד רו"ח בעיר.