לא בלי ילדיי - טור חובה להורים גרושים שרוצים לטוס עם ילדיהם
22.08.19 / 09:46
בשבוע שעבר רצה שי לטוס עם בנו לחופשה באירופה. יומיים לפני הטיסה הוא גילה כי ללא אישור בכתב מגרושתו, עלולה הוצאת הילד מחוץ למדינה להיחשב כחטיפה. עו"ד טלי ורד-קינן מסבירה איך לעשות זאת נכון ולמנוע עוגמת נפש לכל הצדדים
שבוע שעבר, שיא הקיץ, נמל התעופה בן גוריון הומה אדם. אחד המבקרים בו הוא שי מהדרום, ויחד איתו בנו בן ה-9 איתי . לאחר שנות נישואין רבות, החליטו שי ואשתו אלה לפרק את החבילה והתגרשו. שי עצמו, הרגיש שהמריבות עם אשתו פוגעים גם בילדיו, כאמור ההתדרדרות במערכת היחסים ביניהם הובילה אותם לפרידה בלתי נמנעת. שי שרצה לפנק את איתי לאחר התקופה הלא פשוטה שעברו שניהם, קנה להם כרטיסי טיסה לחמישה ימים באירופה . אלא אז יומיים לפני הטיסה, במפגש עם חברים מול טלוויזיה המשדרת משחק כדורגל, שאל אותו לפתע אחד מחבריו "תגיד שי, יש לך אישור מאלה לטוס עם איתי?". שי השתתק והביט לעברו, "מה? איזה אישור? על מה אתה מדבר??".
השמות בסיפור בדויים, אבל תהיו בטוחים שהוא התרחש הרבה יותר פעמים ממה שאתם חושבים בקיץ הנוכחי, שיא עונת הנסיעות לחו"ל. לצערנו, גירושין הוא נושא מורכב ומסובך, הנה כמה עצות ותובנות שיסייעו לכם לעבור את עונת הנסיעות בשלום.
ראשית צדק בהחלט אותו חבר, החוק במדינת ישראל קובע , כי בכדי להוציא ילד לחו"ל יש צורך באישורם של שני הוריו לכך. "בכל עניין הנתון לאפוטרופסות, חייבים שני ההורים לפעול תוך הסכמה; הסכמתו של אחד מהם לפעולתו של רעהו יכולה להינתן מראש או למפרע, בפירוש או מכללא, לעניין מסוים או באופן כללי; וחזקה על הורה שהסכים לפעולת רעהו, כל עוד לא הוכח היפוכו של דבר", קובע חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, תשכ"ב-1962. כלומר, מבחינה חוקית - שני ההורים חייבים לתת את הסכמתם להוצאת הילדים מהארץ, גם אם לטובת חופשה קצרה בלבד. על פי החוק , גם הוצאת הדרכון עצמה, מחייבת הסכמה של שני ההורים. נכון, מי שייאלץ להגיע עם הקטין להוצאת הדרכון יכול להיות הורה אחד בלבד, אבל רק אישור של השניים יוביל להנפקת הדרכון. היוצא מן הכלל הוא , אישור מבית משפט המעיד כי אחד ההורים הוא בעל חזקה בלעדית על הילד.
מה קורה כשאחד ההורים מתנגד ליציאה לחו"ל של ילדו?
ראשית יש להבהיר כי במקרים רבים כאשר אחד ההורים מתנגד להוצאת הילדים מהארץ על ידי בן הזוג השני, הסיבה היא חשש אמיתי מפני חטיפת הילדים, העברתם לארץ אחרת ואי החזרתם. כמו כן עולה החשש כי בארץ זרה תתבצע הפרת הזכויות ההוריות, ישנם גם חששות הקשורים להסדרי הראיה השוטפים ושאלות הנוגעות לעלויות ומזונות.
במקרה כזה, ההורה המתנגד רשאי להגיש לבית המשפט בקשה דחופה להוצאת צו עיכוב יציאה מהארץ עבור הקטינים ועל ההורה השני להעמיד ערבויות מתאימות שיוכיחו את כוונותיו, יצוין כי הורה שחושש לגורלם של ילדיו, רשאי לפנות לבית המשפט בבקשה להוציא צו עיכוב יציאה מהארץ לילדו , אם אכן בית המשפט משתכנע כי הילדים בסכנה, הוא יוציא צו עיכוב יציאה זמני מן הארץ במהירות.
האם ניתן לבטל צו עיכוב יציאה מהארץ נגד קטין?
במידה שהוצא לילדים צו עיכוב יציאה מהארץ, על ההורה המבקש להוציאם לחו"ל, להציע ערבויות כספיות או עיקולים שונים, כדי להבטיח את החזרת הילדים לארץ. כך למשל, ניתן להציע ערבות אישית, ערבות כספית של צד ג', ערבות באמצעות שיק בנקאי, עיקול זמני על דירת מגורים, או כל ערבות נוספת ומוסכמת אחרת.
האם ניתן למנוע את נושא עיכוב היציאה מהארץ לילדים?
"בהחלט. גם בגלל סוגיה זו כמו עוד רבות אחרות, יש צורך לעגן הכל בהסכם. אני תמיד אומרת שכאשר יש הסכם חתום, אין מקום לשאלות. לכן, גם את סוגיית הוצאת הילדים מהארץ יש לעגן בהסכם, במקרה שיש חשש אפשר בהחלט לקבוע כי ההורה שטס יפקיד ערבויות שיבטיחו את חזרתו לארץ.
לא מזמן הייתי מעורבת בתיק של בני-זוג שהתגרשו בו טען הבעל לאורך כל הליך הגירושין, כי לאשה יש כוונות רציניות וממשיות להגר לחו"ל לאחר הגירושין. בשל החשש המוחשי, סוכם ועוגן בהסכם הגירושין, כי לקטינים יוצא צו עיכוב יציאה קבוע מהארץ, עד הגיעם לגיל 18 ובמקרה בו ירצו הילדים לצאת לחו"ל, תעמיד האם ערבות בסכום קבוע שהוגדר לכך מראש בהסכם.
הכותבת, עו"ד טלי ורד-קינן היא עורכת דין ומומחית בדיני משפחה באשדוד