"הממשל המקומי מנסה לפרק בין הקהילות ולהפריד ביניהן, כך שיהיה להן פחות כוח מולו"
14.11.15 / 20:55
כך פתחו סימון גרייר וארני גרף, מומחים בינלאומיים לארגון קהילתי, את מפגש התושבים של תנועת אשדודים שהתקיים ביום שלישי האחרון.
במהלך המפגש תארו ארני וסימון מאבקים עירוניים שליוו בכל רחבי ארה"ב המייצגים אינטרסים של התושבים - בפיתוח תשתיות, בפיתוח מקרקעין, שדרוג החינוך, איכות סביבה, דיור ציבורי, הגנה על חופים ועוד. הסיפורים והפעילות כללו כלים מעשיים למיסוד רשתות של פעילות עירונית מקומית, להפעלת לחצים על פוליטיקאים ולשינוי המציאות בה אנשי עסקים מנצלים את קשריהם עם השלטון בכדי לדלג מעל ראשם שלנן כתושבים.
לדברי גרייר, הבסיס המובהק של כל פעילות מקומית מוצלחת היא החיבור בין קהילות שונות מרקעים עדתיים, דתיים וכלכליים מגוונים. "לאורך השנים למדתי שאם ניישם ביחד את ערכי הסולידריות והשותפות בנינו, כבר לא נזדקק לפוליטיקאים מהדור הנוכחי – ואולי מזה הם כל כך מפחדים".
"באחת הקהילות בהן עבדתי בבוסטון", סיפר סיימון באחת הדוגמאות, "היה בית אבות שבו עבדו מהגרים מהאיטי כמטפלים, והם טיפלו באותו זמן באנשים מבוגרים שרובם ממשפחות יהודיות. מדי יום ראשון היו נפגשים המטפלים בכנסיה שלהם ומתלוננים על תנאי ההעסקה שלהם ברמת השכר אל מול כמות המטופלים שלא מאפשרת להם לבצע את עבודתם. באותו זמן, בצד השני של העיר, בבית הכנסת 'טמפל ישראל', נפגשו מדי שבת חלק גדול מילדי המטופלים ושוחחו על כך שההורים שלהם לא מקבלים את הטיפול הכי טוב בתמורה לכספם. הכעס הרב שנצבר בקרב שני הצדדים האחד על השני נבע מתסכול עכב חוסר מפגש. אז ישבנו עם שתי הקבוצות בנפרד, ניסינו להבין את הצרכים העמוקים שלהן ומי יכול לשבת כמנהיג לחשוב על פתרון משותף ומצאנו שהבעיה הייתה בחוק המקומי המתיר מספר גבוה של מטופלים לכל מטפל בכדי להגדיל את הכדאיות הכלכלית.
המטפלים לא יכלו לתת תשומת לב מקסימלית לכלל מטופל. כשהגענו עם הקואליציה הזו לעיריית בוסטון הם היו כל כך מופתעים מהשותפות, שהם העבירו את התיקון מידית ובלי שאלות נוספות. אם כל צד היה פועל בנפרד, סביר להניח שהמצב לא היה משתנה, אך היות והם פעלו יחד, הצליחו ליצור קבוצת לחץ על המחוקק ולנצח".
"הגיע הזמן להכניס למשחק את האינטרסים של תושבי אשדוד." אמר יניב קקון, יו"ר תנועת אשדודים, "את זה נוכל לעשות רק יחד." אמר קקון, "כמפקד מחלקה צעיר בגבעתי פיקדתי על חיילים בני הקהילה האתיופית, עולים מברית המועצות לשעבר, מזרחים, אשכנזים, דתיים לאומיים וחילונים כאחד. "ידענו לדאוג אחד לשני ולהבין את הצרכים של השני ועמדנו יחד במשימות ובאתגרים מולנו."
"זה לא רק אפשרי, זוהי חובתנו אחד כלפי השני וכלפי העיר שלנו. לכן הערב הוא תחילתו של מסע אל תוך כל הקהילות באשדוד", סיכם קקון את דבריו, "מדובר במהלך משמעותי המבוסס על האמונה כי עלינו לפרק את הסטראוטיפים, לבנות מרחבים משותפים המאפשרים לחיות בהדדיות ולהתחבר לכוח אזרחי אחד לקידום הנושאים הבוערים העולים מתוך התושבים והתושבות בעיר. כי יחד זה כוח."
בהמשך המפגש הסביר סימון כי "רוב ההחלטות הציבוריות מתקבלות במערכת היחסים שבין הסקטור הציבורי לבין הסקטור הפרטי. בין ההון לשלטון. האנשים הפשוטים מגלים על כך לרוב רק אחרי שההחלטות כבר התקבלו או יושמו ומאוחר מדי לשנותן כדי שישרתו את האינטרסים שלהם. אנחנו פועלים כדי לבנות את הכוח המקומי, שישפיע על האג'נדה תוך כדי התהליך. אנחנו מכשירים אנשים להיות יותר מתוחכמים, יותר ערים. מלמדים אותם לדרוש מידע ולחייב פוליטיקאים לעמוד מאחורי הבטחות הבחירות שלהם. אנחנו מדריכים קבוצות מקומיות כיצד להפעיל לחץ פוליטי אפקטיבי, לתעד ולצלם נבחרים, ללחוץ אותם לקיר, לדרוש תגובה, להתמיד".
"הממשל המקומי מנסה לפרק בין הקהילות ולהפריד ביניכם, כי כך יהיה לכם פחות כוח, בפועל, רק באמצעות שיתוף פעולה ביניכם יש לכם מספיק כוח לפעול מול העירייה ולדרוש את פיתוח אשדוד אל מול האינטרסים הציבוריים. מערכות היחסים בין אנשים הן מה שבונה את השימוש הנכון בכוח הפוליטי.
אני שמח לראות כאן קהל מגוון יושב יחד, רוסים, אתיופים, מזרחיים, אשכנזים, ועוד זו התחלה מצויינת."
--