נזכור ולא נשכח- ערב זיכרון לעולי אתיופיה שנספו בדרכם לישראל
11.06.14 / 14:42
זוכרים את יהודי אתיופיה שנספו בסודן בדרכם לארץ ישראל! המסע הטרגי והטראומטי של יהודי אתיופיה, אשר עשו את דרכם אל ארץ ישראל, ירושלים - כפי שהייתה שיגורה בפיהם, דומה למסעם ההיסטורי של בני ישראל בצאתם ממצרים. היה זה מסע הגאולה שהביא אותם אל הארץ הרחוקה, אליה התפללו וייחלו במשך אלפיים חמש מאות שנים. רבים מיהודי אתיופיה זכו להגשים את חלומם להגיע לירושלים, ארץ ישראל, אך למרבה הצער אלפי יהודים ילדים וטף קשישים אימהות קיפחו את חייהם בדרך ובתוך אדמת סודן.
ערב מרגש במיוחד נערך באודיטוריום "רמי נעים", במעמד ראש העיר ד"ר יחיאל לסרי, נועם מהרט ובהשתתפות כ-350 איש מקהילת יוצאי אתיופיה ואנשי ציבור שבאו לכבד את המעמד.
במהלך הערב הוקרן סרט תיעודי שמתאר את התלאות ואת הזוועות הנוראיות שעברו יהודי אתיופיה במחנה הפליטים בסודן ובדרך אותו עשו לארץ. הסרט אשר ריגש את הקהל עד דמעות הביא גם סיפור אישי ועדות מצמררת של ישראל יצחק שעבר את המסע המפרך ואף איבד את ביתו הבכורה. יצחק סיפר על מה שראה: "מרבית אנשים מתו מרעב, מצמא ומחלות במחנות הפליטים בתוך סודן בהם שהו תקופה ארוכה בעת שהמתינו לעלייה לירושלים".
לקראת סוף הערב, ד"ר לסרי העניק אות הוקרה "כל ישראל ערבים זה לזה" למר שמחה יעקבוביץ שהגיע במיוחד לערב זה, על פועלו ותרומתו להצלת יהודי אתיופיה. שמחה הקדיש במשך שש שנים את חייו למען הצלת יהודי אתיופיה, גייס משאבים ותמיכה מארגונים שונים בעולם, יחד עם ברוך טגניה ז"ל, מנהיג אגדי של העדה האתיופית. הוא עזר לממן צוותי הצלה וסיוע רפואי ליהודי אתיופיה, באתיופיה ובסודאן, וביקר את יהודי אתיופיה בכפרים בתוך אתיופיה ונכנס לסודן למחנה הפליטים ותיעד את כל הטרגדיות שקרו שם בזמן אמת.
טקס הזיכרון אורגן ע"י מחלקת עולים במינהל לשירותים חברתיים, בשיתוף פעולה מלא של הרשות למאבק בהתמכרויות ואלימות, מרכז ההיגוי של עולי אתיופיה ותחום ילדים ונוער. חשוב לציין כי ד"ר לסרי קבע כמדיניות כי טקס זה יתקיים בכל שנה ויהיה קבוע על לוח האירועים השנתי, כחלק מהטקסים והאירועים שיופקו בחסות העירייה ובאמצעות אגף האירועים של העירייה.
עלינו לציין כי השנה נעשה מאמץ מיוחד בהובלת נציגי מרכז ההיגוי על מנת להעביר פעילות חינוכית ערכית במערכת בית ספרית בנושא המסע של יהודי אתיופיה לירושלים ועל החשבות של זיכרון קולקטיבי בחברה הישראלית.
מהרט שמואל מנהל מחלקת עולים, הביע תקווה שמערכת החינוך תמצא לנכון לשנים הבאות, לשלב את סיפורה המופלאה של הקהילה האתיופית בתוכנית הלימודים ובכך לתת ביטוי בפרק חשוב בהיסטוריה היהודית ובמאבק האינסופי של יהדות העולם להגיע ולהשתקע בארץ הקודש ירושלים.