כנס אשדוד לנשים ועסקים - "יש עדין תחושה של תקרת זכוכית לנשים בישראל"
12.06.13 / 15:42
הכנס שהתקיים גם בנוכחות עורכת היומית של הניו יורק טיימס ועופרה שטראוס, אמר ראש העיר אשדוד (המארחת):
אישה עובדת ולאישה עצמאית יש שליטה גדולה על החיים שלה אם המשרה שהיא מחזיקה היא בשכר ראוי. הנשים מהוות 47 אחוז מכוח העבודה כך שהבעיה היא בסוג המשרות וברמת השכר שנלווית אליהן. הן עובדות במקצועות המוגדרים כנשיים. נכון שאין רע בעבודות האלו פרט לשכר בסוף החודש. במקצוע נשי השכר הממוצע הוא 5400 שקל. למרות היכולות הגבוהות של נשים מעט נשים מגיעות למשרות בכירות ומתקשות לזכות במשרות בכירות". צפו גם בסרטון וידאו מהכנס
צילום: ניר קידר
כנס אשדוד לנשים ועסקים נפתח הבוקר (יום ד') בנוכחות ראש עיריית אשדוד, ד"ר יחיאל לסרי,
אתי אטאיס, יועצת לראש העיר למעמד האישה, פלורה שושן, ראש מועצת מצפה רמון ויו"ר הוועדה למעמד האישה במרכז השלטון המקומי, עפרה שטראוס, יו"ר קבוצת שטראוס, קארון סקוג, העורכת היומית של הניו יורק טיימס וראש מערכת החדשות של האתר ואחרים.
בתחילת דבריו, ציין ד"ר לסרי כי קידום מעמד האישה באשדוד מונח על סדר היום העירוני ולפיכך אשדוד היא "עיר ידידותית לנשים" - "זה מושג חדש שנוצר מתוך הבנה שרשות מקומית צריכה להיות בעלת תפקיד לקידום שוויון. הקמנו רשת ערים ידידותית לנשים על ידי השלטון המקומי שמאמצת את המודל שלנו באשדוד לקידום מעמד האישה. זו התחלה טובה לתהליך שיגייס את כל ראשי הרשויות וזה יכול לקרות בטווח של העשור הבא בוודאי ואולי אפילו לפני" אומר לסרי.
לסרי מסביר את המקור למהלך זה:
"למרות השינויים בכל תחומי החיים הם לא הובילו למהפך אמיתי ויש תחושה של תקרת זכוכית שלא נפרצה.
בעירייה ובמפעלים באשדוד הופעלה יוזמה "שני משפחתי"- יום שבו מסיימים במפעלים ובעירייה לא יאוחר מהשעה חמש בערב, במטרה לחזק את התא המשפחתי. "זה רעיון שמעודד את האישה לצאת לעבודה בלי לאבד את הקשר המשפחתי.
אישה עובדת ולאישה עצמאית יש שליטה גדולה על החיים שלה אם המשרה שהיא מחזיקה היא בשכר ראוי. הנשים מהוות 47 אחוז מכוח העבודה כך שהבעיה היא בסוג המשרות וברמת השכר שנלווית אליהן. הן עובדות במקצועות המוגדרים כנשיים. נכון שאין רע בעבודות האלו פרט לשכר בסוף החודש. במקצוע נשי השכר הממוצע הוא 5400 שקל. למרות היכולות הגבוהות של נשים מעט נשים מגיעות למשרות בכירות ומתקשות לזכות במשרות בכירות"
אתי אטיאס יועצת ראש העיר לנושא נשים אמרה:
"כלכלת נשים היא מנוע מרכזי לכלכלה עולמית, בזכות הטכנולוגיה שפחתה עולם דיגיטלי, שיוצר מציאות חדשה עבור האנושות בכלל ובעיקר בשביל הנשים. כל אחת יכולה לפרסם את אומנותיה ללא הבדל מצב כלכלי או משפחתי. היכולת להגיע לכל אדם ללא צורך בהשקעות כלכליות פותחת שער חדש בפני נשים ובדגש על נשים בהיריון, חד הוריות, נשים בגיל השלישי. הרשת פותחת עולם שלם של אתרי פורומים שלפי הסקרים הנשים הן רוב המשתתפות שם- הן הדומיננטיות. והם מאפשרים דור חדש של מנהיגות פוליטיות". אומרת אטיאס אך מסייגת כי"יחד עם זאת יש לזכור את הנשים הנמצאות במרגלות הפירמידה הכלכלית. סולידריות נשית היא אבן יסוד של כלכלת נשים".
פלורה שושן, ראש מועצת מצפה רמון ויו"ר הוועדה למעמד האישה במרכז השלטון המקומי אמרה:
"האתגר האמיתי של נשים בישראל הוא בזכות לחתירה לאושר. נשים רבות מדי נאלצות לוותר על זכותן לחתור לאושר בגלל החברה והסביבה שמגבילה אותן במונחים של מה מקובל ומה לא מקובל. כנס זה בא לפתוח צוהר לעולם אחר שיותר קל ליצור בו מרחב ציבורי בטוח, בעולם הדיגיטלי שמאפשר לפרוץ קירות ומאפשר שוויון. הכלי פתוח לכולם בצורה שווה וצריך נצלו" אומרת שושן, "הריחוק הגיאוגרפי, החברתי והמנטלי מרחיק נשים ממקומות עם הזדמנויות. עולם הדיגיטל מדלג על פערים אלו ונותן פתרון למרחק בהרבה מובנים".
שושן התייחסה גם לבחירות המניצופליות שיתקיימו בשנה בקרובה וקראה לנשים להתמודד בבחירות הקרובות- "ככל שתתמודדנה יותר נשים ככה יעלה מספר הנשים הנבחרות" היא אמרה ושיתפה כי ההחלטה להתמודד הייתה לא פשוטה עבורה כאישה, אמא ואזרחית פרטית.
"להגיד שיש הנאה בלהתמודד- לא. כל מי שהשתתפה במערכת בחירות יודעת שזה תענוג לא פשוט ולעיתים אכזרי. אבל זה אתגר וזה נותן כח ויכולת לשנות. שינוי מתחיל במחשבה אבל הוא לא מתרחש אם הוא נשאר במחשבה. צאנה מביתכן והשתתפו בבחירות כפעילות ותייצגנה את כולם: החלשים החזקים הגברים והנשים. מצאו תנועה פוליטית שאתן מזדהות איתה".
ורד סויד, מנכ"לית הרשות לקידום מעמד האישה במשרד ראש הממשלה, התייחסה בכנס לנשים ועסקים שמתקיים כעת באשדוד, לאמירה של השופט בדימוס ניסים ישעיה בשבוע שעבר כי "יש בנות שנהנות מאונס":
"לפני עשור אמר שופט בישראל על אדם שתקף מינית ילדה כי היא 'אינה כיפה אדומה', ובשבוע שעבר שמענו אמירה קשה נוספת מפיו של השופט ישעיה. מיד יצאנו ברשתות החברתיות בדרישה ברורה כי יתפטר. אונס הוא פיגוע מתמשך עם השלכות פוסט טראומטיות. לראשונה קולן של נשים נשמע באופן ברור והוביל לתוצאות.
עלינו לפעול לכך שאף שופט או כל בעל תפקיד ציבורי אחר יפלוט פליטות פה על חשבונן של נשים. למדנו שיעור חשוב בתחום המדיה הדיגיטלית - מרגע שיצאה האמירה, נשים מחו כנגדה באופן מיידי. אנחנו נמשיך לעשות שימוש מושכל בנושא הזה".
קארון סקוג, העורכת היומית של הניו יורק טיימס וראש מערכת החדשות של האתר ואחרים סיפרה:
"בימים שבהם עבדתי בלילות כעורכת בטיימס ובמשך היום יכולתי להיות עם הילד בבית. לא פעם הרגשתי שאני ממלאת שתי עבודות.
שני הילדים שלי בבית הספר והעבודה כיום מאפשרת לי להגיע הביתה לארוחת ערב ואיפשר לבעלי לצאת לעבוד גם כן", אמרה, וסיפרה כי היא מתחילה את עבודתה ב-6:00 בבוקר.