כך סטודנטים ממכללת סמי שמעון באשדוד תורמים לייעול בית החולים אסותא
26.01.19 / 08:04
שיתוף פעולה יוצא דופן בין בית החולים אסותא אשדוד ל-SCE המכללה האקדמית להנדסה בעיר: שישה צוותים של סטודנטים מהמחלקה להנדסת תעשייה וניהול מבצעים את פרויקט הגמר שלהם באסותא וכך זוכים להשפיע - לשפר ולייעל את התנהלות בית החולים
אמנם זו אינה הפעם הראשונה שמתקיים שיתוף פעולה בין בית החולים אסותא באשדוד למכללה האקדמית להנדסה ע"ש סמי שמעון בעיר, אולם לראשונה פועלים במסגרת פרויקט הגמר של המחלקה להנדסת תעשייה וניהול במכללה, לא פחות משישה צוותים שעבודתם שזורה אחת בשנייה ומטרתה - ייעול ושיפור ההתנהלות במחלקות השונות, תוך שמירה על איכות הטיפול ורמת השירות לפציינטים.
בד"כ הצוותים מורכבים מסטודנט עד שניים ומתפצלים בין ארגונים שונים, אך לא במקרה הזה. פרויקט הגמר נערך בשנת הלימודים הרביעית והאחרונה במגמת התעשייה והניהול ונמשך לכל אורכה, עבור הסטודנטים מדובר בפרויקט המדמה את שיעשו בחייהם המקצועיים בעתיד כמהנדסי תעשייה וניהול.
במהלך פרויקט הגמר הנוכחי, חולקו הצוותים לתחומי אחריות שונים ומפני שמדובר במספר צוותים שנוגעים כל אחד מהם במחלקה אחרת, לראשונה עליהם לקחת בחשבון ולהתחשב בפעילות של שאר הצוותים, ויחד להביא לפתרון מערכתי יעיל עבור בית החולים.
כך שבמהלך עבודתם, מזהים הסטודנטים נקודות לשיפור ולייעול התנהלות המערכת, מעלים זאת בפני המנחה לפרויקטים אלה ד"ר עפר ברקאי וכך זוכים אף להשפיע. כמו למשל במהלך עבודת פרויקט הגמר בשנה שעברה, המליצו הסטודנטים להגדיל את חדרי הבדיקה במיון היולדות, בהתבסס על חישובים הנדסיים שהוכיחו את טענתם. בית החולים אכן אימץ את המלצתם ודאג לכך. פרויקט זה נבחר כפרויקט מצטיין של המחלקה להנדסת תעשייה וניהול לשנת תשע"ח.
לכל אחד מששת הצוותים פרויקט במחלקה נפרדת, אולם מפני שהם פועלים יחד באותו הארגון, לראשונה ישנו מכנה משותף ועל כל אחד מהם להתחשב במגבלות של המחלקות השונות ויחד להביא פתרון מערכתי יעיל, לא רק עבור המחלקה בה הם מטפלים. הדבר הופך את הפרויקט למאתגר יותר עבורם - עליהם להיות מסונכרנים וליצור סינרגיה בין עבודותיהם.
בכדי להבין את הרעיון, למשל - בבית החולים מספר מסוים של חדרי ניתוח אותם עליו להקצות למחלקות השונות לפי יעדים שחושבו מבעוד מועד. על הסטודנטים לבחון איזו חלוקה מתאימה יותר בין המחלקות, לפי הצורך הקיים.
מדובר על עולם תוכן שבכדי לנרמל אותו, על הסטודנטים להתבונן על בית החולים ולנתח אותו כפס ייצור במפעל, כאשר עליהם לזכור כי בסופו של דבר מדובר באנשים. המטרה לייעל את עבודת בית החולים, לעשות אותו אפקטיבי יותר, תוך שמירה על איכות הטיפול ורמת השירות. בסופו של דבר, בית החולים החדש יחסית, מהווה ארגון שמעצב ומיישם תפיסות ניהוליות חדשניות ומודרניות.
את עבודתם של הסטודנטים ניתן להשוות לשירות של חברת ייעוץ שבית החולים שכר את שירותיה לטובת ייעול ושיפור עבודתו. חברת הייעוץ מחלקת את הצוותים בין המחלקות השונות, ובמהלך עבודתם עליהם להיפגש ולבחון את הדברים באופן מערכתי כולל.
לי לוי אליהו, סטודנטית שנה ד' במחלקה להנדסת תעשייה וניהול המשתתפת בפרויקט: "ניתנה לנו הזכות לבצע פרויקטים מול ההנהלה הבכירה של בית החולים הציבורי אסותא באשדוד ולחוות את העולם האמתי של הנדסת תעשייה וניהול. היוזמה של הקשר בין המכללה לבית החולים תרמה רבות לניסיון בתקווה שבעתיד יהיו שיתופי פעולה נוספים מול גורמים אחרים בתעשייה וברמה דומה. התרומה לחשיפה לתעשייה מבורכת מאוד.
חזי רוזנברג, מנהל ארגון ושיטות בבית החולים אסותא אשדוד:"מעצם שיתוף הפעולה בין הצוותים, הסטודנטים זוכים לקבל זווית חדשה שלא הייתה קיימת עד כה בפרויקט הגמר. הפרויקט הנוכחי מדמה עבורם הרבה יותר את החיים האמתיים ובסופו של יום, הם זוכים אף להשפיע. לא סתם סיסמת בית החולים היא: 'קהילה שיש לה בית חולים' - שיתוף הפעולה עם מכללת סמי שמעון הינו דוגמה חיה לכך."
ד"ר עפר ברקאי, מרצה בכיר ורכז פרויקטים במחלקה להנדסת תעשייה וניהול במכללה האקדמית להנדסה ע"ש סמי שמעון באשדוד (מנחה את 6 הפרויקטים בבית החולים): "SCE פועלת לתרום לעולם טוב יותר, ובשל כך השתלבה בהתמודדות עם אתגרי ההקמה של בית החולים "אסותא" באשדוד. זוהי השנה השנייה של שיתוף פעולה בין בית החולים למכללה. עד כה נרקמה בין הצדדים מערכת יחסים של סינרגיזם והפריה הדדית. החזון שעמד במסגרת שיתוף הפעולה עם אסותא הוא לחשוף את אפשרויות הסטודנטים בעולם של ניהול הרפואה הציבורית והפרטית.