בני נוער במפגש היכרות ושבירת סטיגמות עם בעלי צרכים מיוחדים
05.12.18 / 11:06
במסגרת אירועי היום הבינלאומי לזכויות אנשים עם מוגבלויות, השתתפו תלמידי מדרשת אמי"ת למדעים ואמנויות באשדוד, במפגש 'צמ"ד בסלון' של עמותת 'עלה' שמסייעת לטיפול באנשים החיים עם מוגבלות מורכבת וקשה
מסגרת המפגשים שהתקיימו ברחבי הארץ, אנשים עם מוגבלות או קרובי משפחתם סיפרו על ההתמודדות שלהם עם המוגבלות, על תקווה לחברה צודקת ושוויונית יותר, על היכולת ללמוד לחיות חיים של אור ותקווה, יחד עם המוגבלות.
במהלך המפגש נפגשו תלמידות כיתה י' בביתה של לינוי צרויה, להדלקת נר ראשון של חנוכה והתיישבו למפגש עם מישאל חדד, סבא של חברתן לכיתה שילת חדד, החי עם מוגבלות ראייה שהתפתחה אצלו לאורך שנים.
הסב סיפר לתלמידות כיצד החלה הנסיגה בראייתו והחל לאבד את מאור עיניו, כיצד הוא התמודד עם העובדה כי אחד הדברים החשובים ביותר לאדם אובד לאיטו, וכיצד הוא מתמודד עם רגעי המשבר והחוזק.
"הראייה שלי הלכה והתדרדרה, ושנתיים אחרי הנישואין כבר כמעט ולא ראיתי" סיפר מישאלי לתלמידים והוסיף: "אמרתי לאשתי: 'את יכולה לקום וללכת. לא מגיע לך לחיות עם מישהו עם מוגבלות והיא ענתה לי: 'התחתנתי עם מישהו, לא עם המוגבלות שלו, אני איתך לנצח. היום אנחנו נשואים כבר 43 שנה".
התלמידות, שהאזינו מרותקות לסיפורו האישי והמרגש של מישאל, התרגשו מהאופן בו הוא ובני משפחתו מתמודדים עם מגבלת הראיה שלו, ולא נשברים.
חן יפרח, תלמידה שהשתתפה במפגש, אמרה בפניו: "זה מעורר השראה לראות כי למרות הקשיים המשכת הלאה ולא נשברת. אני לוקחת על עצמי מעתה לא להישבר וגם שקשה לי ויש דברים שאני מתמודדת איתם לדעת לראות את הטוב שקיים בכל דבר".
אורית קאופמן מנהלת מדרשת אמי"ת אשדוד: "מרגש אותי האופן שבו בחרו תלמידות הכיתה לחגוג את הדלקת הנר הראשון. זכינו בתלמידות ערכיות ונפלאות שוודאי קיבלו שיעור משמעותי לחיים ממפגש ייחודי שכזה."
כמו באשדוד, ברחבי הארץ כולה נערכו יותר מ-60 מפגשי 'צמ"ד בסלון'. המפגשים נערכו במסגרת תכנית 'תיקון עולם' של עמותת עלה, הפועלת לאורך השנה כולה ב-105 בתי ספר. במסגרת התכנית אנשים עם מוגבלות נפגשים עם תלמידי בתי הספר בישראל ופועלים ביחד לקדם יחס שווה לאנשים עם מוגבלויות בחרה הישראלית, ובכך למחוק דעות קדומות ביחס למוגבלות כבר מגיל צעיר.
המנהל הכללי של רשת מרכזי עלה הרב יהודה מרמורשטיין אמר על המיזם: "פעם בשנה, כדאי לעצור לרגע ולחשוב על אנשים שמתמודדים עם אתגרי החיים כמו כולם, אך צריכים להתמודד גם עם אתגרי המוגבלות שיש להם. המפגשים שקיימנו אפשרו להכיר מקרוב מה זו מוגבלות וכיצד ניתן לתת כתף ולחשוב גם על האחר בחברה שלנו. בתכנית 'תיקון עולם' אנחנו עושים את ההסברה החינוכית והשיח הזה יחד עם כ-13,000 בני נוער, והמעגלים רק גדלים ומתרחבים. כך הופכים לחברה טובה וערכית יותר".